Antti Siika-aho Kepulainen Kalliosta

Kaikki blogit puheenaiheesta Rikosuutisointi

Karvahattuhukuttaja ja puistopuukottaja: murhauutisointi ja motiivien arvailu

Henkirikokset kiinnostavat mediankuluttajia aina, vaikka aina ei olisikaan käsillä mielikuvitusta kutkuttavia Bodomin ja Kyllikki Saaren tai Anneli Auerin tapauksia. Varsinkin, kun syynä ei ole ilmeisestikään rahanahneus tai nakkijonojärjestyksenpito, aistit valpastuvat. Syyttömyysolettamakaan ei sido muita kuin viranomaisia ja lehdistöä.

Maahanmuuttajien rikokset ilmoitettua vähäisempiä

Toisto luo tehoa ja valheen toistamisellakin voidaan iskostaa tunnepohjainen mielikuva. Tunteet ohjaavat myös suhtautumista yhteiskunnallisiin kysymyksiin, monesti niistä ajatellaankin kuten useimpien elämänpiirissä on tapana: autetaan tarvitsevia, ollaan ymmärtäväisiä, vastaanottavaisia ja annetaan tilaa myös muiden mielipiteille sekä tilanteen tullen osataan kunnioittaa toisen vakaumusta.

Sitten on se elämänpiiri, jossa ei auteta tarvitsevia, ollaan tuomitsevia, sisäänpäinkääntyneitä ja suljetaan erimieliset ulos, samoin heidät joilla on eri elämänvakaumus.

Miten raiskauksesta saa uutisoida?

Uutistoimittaja Päivi Punkka mediakritisoi Hesarissa siitä, miten Tapanilan raiskausepäilystä on uutisoitu. Otsikossaan hän kysyy, eikö poikajoukon tekemä raiskaus tuo fyysisiä vammoja, ja tekstissä ihmettelee, miksi epäiltyjä on kuvattu termillä poikajoukko. Punkalle tulee tuosta mieleen sanonta "pojat ovat poikia" ja hän kokee sen jotenkin vähentävän rikoksen vakavuutta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä