Antti Siika-aho

Kuka pelastaa lapsilisät?

Keskustan puoluekokous starttaa reilun kahden viikon päästä. Sotkamossa käsitellään aikamoinen tukku puoluekokoukselle saapuneita aloitteita. Niiden joukossa on kotiyhdistykseni Kallion Keskustaseuran aloite lapsilisien universaaliudesta (aloite 251).

Aloite on tärkeä ja ajankohtainen, sillä kovassa yhteiskunnallisessa ilmapiirissä hyvinvointiyhteiskunnan tarjoamia etuuksia katsotaan karsaasti. Joidenkin mielestä lapsilisiä pitäisi maksaa vanhempien tulojen perusteella tai vain valikoidulle joukolle. Viimeksi nuorsosialidemokraatit olivat panemassa lapsilisiä verolle.

Kaikille lapsille kuuluvaa lapsilisää on maksettu vuodesta 1948 lähtien. Tuolloin alun perin palkkatyösuhteeseen sidottu etuus laajeni kaikkien kansalaisten oikeudeksi Maalaisliitto-Keskustan ansiosta. Lapsilisä on edelleen yksi merkittävimmistä lapsiperheköyhyyttä torjuvista eduista. Se on kaikille sama tulotasoon tai asemaan katsomatta. Lapsilisät vahvistavat yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja eheyttä.

Kaikille samoin pelisäännöin kuuluva lapsilisä kannustaa osaltaan perheen perustamiseen ja lasten saamiseen, sillä nykyisellään yksi alhaisen syntyvyyden juurisyy on toimeentulon epävarmuus. Samalla lapsilisä turvaa lapsen etua esimerkiksi vanhempien nopeasti muuttuvassa taloudellisessa tilanteessa. Tällä hallituskaudella lapsilisien tasoon tehdyt leikkaukset tulisi perua viipymättä ja lapsilisien tasoa pitäisi korottaa.

Juha Sipilän johtama Keskustan puoluehallitus näyttää lapsilisien universaaliudelle vihreää valoa. Sosiaalipoliittisesti ja hyvinvointiyhteiskunnan kannalta oleellisen aloitteen läpi meneminen on nyt Keskustan puoluekokouksen tuhansien edustajien käsissä. Lapsilisien kohtalonkysymys on silti seuraavien eduskuntavaalien jälkeinen hallituskokoonpano. Eihän toimivaa ja hyvää sosiaalipoliittista instrumenttia pistetä palasiksi? Mikä on johtavien puolueiden linja?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sinustako vaikka 10k€ palkkaa saaavat, tai edes 7000€kk ansaitsevat lapsilisää?? Nyt kun pitää leikata valtion menoja niin eikö tuo olisi täydellinen kohde?

Minusta rajan pitäisi mennä 5000e/kk. yksinhuoltajalta, ja yhteisessä taloudessa 2 tulot 7000e/kk.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Petri Pirskanen olet täydellisesti väärässä lapsilisiin ei saa koskea mitenkään muutoin kuin tasokorotuksella ja nyt välittömästi siten että että annetaan 1000 €-on vauvaraha alkuun ja lapsilisien tasoon 50 % korotus

Mihinkään himoverottaja Antti Rinteen esityksiin ei tule suostua. On jo todettu että lapsilisät menevät pääsääntöisesti perheen kulumenoihin jos joku perhe säästää lapselle opiskelurahaa se on heidän asiansa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Entäs ne jotka pistävät ne vaikka osakkeisiin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Minusta kaikkien pitäisi saada asumistukea ja muuta sosiaaliturvaa koska ovat näitä rahoittaneetkin. Miksi minun pitäisi maksaa oma asumiseni ja lisäksi vielä köyhien asuminen? En edes viitsi kysyä miksi minun pitää lisäksi maksaa tänne eksyneiden ulkomaalaisten asuminen ja eläminen.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

En tiedä miksi pitäisi ulkomaalaisten osalta maksaa, mutta voin kertoa miksi sinun pitää maksaa minun vuokraani tällä hetkellä.

isoin syy on ehkä se että Olen tähän valtioon syntynyt, eikä tällä valtiolla ole minulle nyt antaa työpaikkaa... Joten valtio antaa minulle vähän rahaa jotta voin elää katto pään päällä.. Ellei antaisi niin minun pitäisi jostain se raha metsästää, ja huonolla tuurilla ne olisi sinun kukkarosi/asuntosi josta minä sitä metsästäisin...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kirjoitin vähän kärjistyneesti koska täällä ruikutetaan sosiaaliturvaa lapsien sijoitustileillekin. Kyllä maksajaa harmittaa kokoomuksen ja keskustan kuten vasemmistopuolueidenkin leväperäinen verorahojen käyttö.

Toimituksen poiminnat