Kaupunkipoliittinen vaatimuslista hallitukselle

Suomen nopea kaupungistuminen on tosiasia. Sen huomaa jo katukuvasta. Kaupungistumiseen myös havahtuneet suurimpien kaupunkien c6- ja c21-johtajat ovat esittäneet usein vaatimuslistojaan valtiovallalle. Kaikista vaatimuksista puuttuu oleellinen. Keskiviikkona järjestettävältä, pormestari Vapaavuoren isännöimältä Helsinki symposiumilta ei ole odotettavissa mitään uutta. Tiedossa on jankkaamista ja nollasummapolitikointia. Sellaisen sijaan tarvitaan johdonmukaisia ja ihmisen kokoisia ratkaisuja.

 

Ohessa kestävää kaupunkikehitystä oikeasti tukeva vaatimuslista hallitukselle. Tätä listaa saa käyttää, mikäli tulevassa symposiumissa ei synny mitään laadullisesti uutta.  

 

Perustulokokeilua jatkettava!

Hallituksen tulee kaivaa kehysriihessä varat perustulokokeilun jatkamiselle. Kokeilu loisi pohjaa perustuloon siirtymiselle. Esimerkiksi negatiivisen tuloveron ajatukselle rakentuva perustulo ruokkisi toimeliaisuutta ja yrittämistä sekä turvaisi nopeasti muuttuvassa työelämässä. Perustulo olisi tehokas väline torjua suurimpien kaupunkien sisäistä eriytymistä.

 

Tukea arjen liikkumiselle!

Autoilu ruuhkauttaa pahasti suurimpia kaupunkeja. Autoilu kiihdyttää myös ilmastonmuutosta. Yksityisautoilua rajoittavat parhaiten sujuvampi, nopeampi ja kattavampi joukkoliikenne sekä älyteknologiaan perustuvat ratkaisut kuten kimppakyytisovellukset. Tällä hetkellä suuret kaupungit eivät uskalla satsata uudenlaisiin ratkaisuihin riskien pelossa. Hallituksen tulisi tarjota erilaisia taloudellisia vipuvarsia vaihtoehtoisille liikkumismuodoille. Sähköpyörien ostotuki on hyvä alku.

 

Kannuksia monimuotoisuudelle!

Suurten kaupunkien väestö on kirjavaa. Suomen pääkaupunki Helsinki on myös esimerkiksi vammaisten ja uussuomalaisten pääkaupunki. Suurimpien kaupunkien keskeinen haaste on tarjota monimuotoiset palvelut erilaisille tarpeille, yhdenvertaisesti. Tällä hetkellä monimuotoisuus on enemmän fraasi kuin tekoja. Hallituksen tulisi kannustaa kaupunkeja monimuotoisuuteen esimerkiksi tukemalla julkisten wc- ja pesutilojen remontoimista muunsukupuolisia varten.

 

Sote- ja maakuntauudistus valmiiksi aikataulussa!

Maakuntauudistuksen myötä keinotekoiset rajat hämärtyvät, menestyminen riippuu kyvystä tehdä yhdessä. Uudistus tarjoaa poikkeuksellisen tilaisuuden vahvistaa esimerkiksi Helsingin ja pääkaupunkiseudun elinvoimaa. Uudistuksen lykkääntyminen tarkoittaisi pääkaupunkiseudun kehityksen hidastumista sekä riskeeraisi satojentuhansien ihmisten terveyspalvelut. Hallituksen tulee pitää huoli siitä, että uudistus toteutetaan aikataulussa.

 

Maakunnille verotusoikeus!

Maakuntien verotusoikeus ei sisälly meneillään olevaan maakuntauudistukseen, koska Kokoomus torppasi sen aikoinaan hallituksessa. Maakuntien verotusoikeus tarkoittaisi todellista mahdollisuutta suurimmille kaupungeille toimia luovasti. Hallituksen on ryhdyttävä valmistelemaan verotusoikeuden myöntämistä maakunnille heti, kun itse maakuntauudistus on saatu läpi.

AnttiJSiika-aho
Keskusta Helsinki

Pienviljelijöiden ja ravimiesten jälkeläinen, Keskustan puoluehallituksen jäsen ja elinkeinoministerin renki.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu