Antti Siika-aho

Löytyykö toiselle kierrokselle uskottava haastaja?

Istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on viimeisten galluppien mukaan laskusuunnassa. Näyttää siltä, että presidentinvaaleissa tulee toinen kierros. Iso kysymys kuuluu, onko toisella kierroksella ehdokas joka haastaa Niinistön uskottavasti.

Gallupeissa nyt toisena oleva Pekka Haavisto on etevä poliittinen toimija, mutta Niinistön haastajaksi hänestä ei ole. Tämä kävi selväksi jo vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Haaviston ja Niinistön erot esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ovat lähinnä kosmeettisia. Ei synny asetelmaa.

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari eivät yhdistä suomalaisia, vaan jakavat. Presidentinvaalit ovat ehdottomasti myös arvovaalit. Jomman kumman pääseminen toiselle kierrokselle alleviivaisi vain Niinistön asemaa. Niinistö starttaisi toisen kautensa historiallisen korkean tuloksen siivittämänä.

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen on ainoa, joka kykenee uskottavasti keskustelemaan Niinistön kanssa Suomen suunnasta ja ennen muuta arvoista. Avarakatseinen ja moderni Vanhanen yhdistäisi suomalaisia puoluekantaan riippumatta. Vanhasen kokemus ja osaaminen tekisi toisesta kierroksesta arvoisensa.

Erityisesti Haavistoa ja Haataista kannattavien tulisi nyt vakavasti harkita äänensä antamisesta ehdokkaidensa sijaan Matti Vanhaselle. Vanhasen pääseminen toiselle kierrokselle takaisi sen, että Niinistöllä on vastassaan modernia ajattelua ja arvoja kannattava ehdokas.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Eikö Väyrynen olekaan paras keskustalainen ehdokas? Suosituin kuitenkin.

Joskus vuonna x Väyrynen olisi tod. näk. päässyt toiselle kierrokselle, mutta keskustataustaiset Korhonen ja Kuuskoski-Vikatmaa tekivät sopivan källin. Eli ehkä tässä on vähän perinteisestä keskustalaisesta lajistakin kyse?

Tasapuolisuuden vuoksikin sanottava, etten uskoisi Vanhasesta tulevan Suomen historian huonointa presidenttiä, jos hänet valitaan. Halosen pohjanoteeraus toiselta kaudeltaan on sikseen kova.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Toinen keskustalainen YYA-ehdokas, Anteeksi-Vanhanen?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Onneksi ei tule toista kierrosta. Se olisi vain verorahojen tuhlausta. Ja toisekseen en ainakaan minä jaksaisi kuunnella ja katsella toistamiseen asioita, jotka jo kertaalleen on käyty läpi.

Toimituksen poiminnat