Antti Siika-aho Kepulainen Kalliosta

Kimppakyydit bussikaistoille

Kuorma-autot, pakettiautot sekä vähäpäästöiset henkilöautot ovat saaneet maanantaista lähtien ajella länsiväylän bussikaistoilla. Uudenmaan ely-keskuksen tervetullut kokeilu tulisi voida ulottaa myös kimppakyytiä kuljettaville tavallisille henkilöautoille. Sujuvan liikkumisen soisi olevan mahdollista myös niille, joilla ei ole varaa toistaiseksi vielä hintaviin ekoautoihin.

 

Kimppakyytiläisille vapaat kaistat (eng. High-occupancy vehicle lane) ovat olleet jo pitkään arkea esimerkiksi Yhdysvalloissa ja monissa muissa vahvasti autoistuneiden metropolien maissa. Kimppakyytien konkreettinen edistäminen länsiväylällä helpottaisi myös niitä, joiden ulottuvilta länsimetro on vienyt bussinkäyttömahdollisuudet. Poliisin pistokoevalvonnan avulla pidettäisiin huolta, etteivät yksin autoilevat pääse sooloilemaan.

 

Tavallisilla henkilöautoilla suoritettavat kimppakyydit olisivat ennen muuta ilmastoteko, mutta myös osoitus yhdenvertaisuudesta. Kolmen-neljän henkilön kimppakyyti tavallisella henkilöautolla on epäilemättä kestävämpää kuin vain yksi ihminen ajamassa vähäpäästöisellä.

 

Kun kaksi ihmistä kulkee samalla autolla kahden erillisen auton sijaan, tehdään merkittävä ympäristöteko. Tällaisia jokaisen kukkarolle sopivia mahdollisuuksia ympäristötietoisiin valintoihin tulee lisätä, ja niihin tarttumisesta on syytä myös palkita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kimppakyyti ei iske suomalaisautoilijan pirtaan, koska se arvokas osamaksu-Audi kuluu, jos sillä pitäisi kuskailla myös työkavereita.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No eiköhän tuossa isompana kantona kaskessa ole se, että huonojen ihmisten Audit eivät sovi edes kimppakyytiautoina hyvien ihmisten Teslojen kanssa samoille etuoikeuksille.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kepunjäsenkortteja jaettiin kaikille, oikeuttaisikohan se todisteeksi kimppakyytiin ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kepunjäsenkortteja jaettiin kaikille, oikeuttaisikohan se todisteeksi kimppakyytiin ?

Toimituksen poiminnat