Antti Siika-aho Kepulainen Kalliosta

Vapaavuoren paperi: maailman syleilyä vailla rohkeutta

Strategiaesityksensä tänään julkaissut pormestari Jan Vapaavuori haluaa rakentaa Helsingistä maailman toimivimman kaupungin. Tavoite on aivan oikea, mutta uskalletaanko siihen pyrkiä aidosti? Vapaavuoren esitys listaa runsaasti kauniita tavoitteita, mutta sisältö jää pliisuksi. Haparoinnin ja hakuammunnan sijaan tarvittaisiin aimo annos rohkeutta. Yhteistyön käsi on tarjolla, mutta uskalletaanko siihen tarttua?

 

Ratkaisuja Helsinkiä piinaavaan asuntopulaan, eri kaupunginosien ihmisten väliseen eriarvoisuuteen tai Helsingin saastuttavaan energiapolitiikkaan paperi ei tarjoa. Nyt tulee pitää huoli siitä, että nämä ongelmakohdat eivät jää kosmeettisten toimien varaan. Parkkipaikkanormin lieventäminen tai epämääräiset lupaukset erillisistä kiinteistöstrategioista eivät riitä, vaan on kyettävä osoittamaan toimet, varat ja aikataulut. Kestävätkö pienituloiset helsinkiläiset ja tunkkaisten koulujen oppilaat jahkaamista, kun kyseessä on raha ja terveys? Tuskinpa. Yksi nopeimmin ratkaistavista ongelmista Helsingissä on myös henkilöstön pahoinvointi. Vapaavuoren strategiassa henkilöstölle on osoitettu huomiota vain seitsemän rivin verran.


Vapaavuoren strategian yksi suurimmista harmistuksista on, että sieltä puuttuu rohkeus lähteä edistämään voimaperäisesti Tallinnan-tunnelia. Periaatepäätös hankkeen edistämisestä avaisi todellisia mahdollisuuksia kasvulle ja työllistymiselle. Hankkeen edistämiselle saattaisi löytyä laajempiakin valtiollisia hartioita.

 

Isossa kuvassa Vapaavuoren strategia edellyttää nykyistä laajempaa Helsingin ja muun Suomen yhteen hiileen puhaltamista. Helsinki tulisi nähdä yhä selkeämmin laajan pääkaupunkiseudun kontekstissa. Teennäiset raja-aidat sulkevat mahdollisuuksien ovia. Pormestari Jan Vapaavuori on ulostuloillaan koettanut lyödä syvää railoa Helsingin ja muun maan välille. Retoriikka näyttää strategiaesityksen perusteella hieman muuttuneen. Onko tämä merkki aikuismaisemmasta asenteesta, jää nähtäväksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoMki-Petj kuva
Jaakko Mäki-Petäjä

Oli kyllä niin konsulttitoimiston makuista raapustusta Vapaavuoren paperi. Pääkaupunki ansaitsisi parempaa.

Toimituksen poiminnat