Antti Siika-aho Kepulainen Kalliosta

Vaivattomuutta kotimaan matkailuun

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kehotti Ylen aamu-tv:ssä jokaista suomalaista matkailemaan enemmän kotimaassa. Lintilän mukaan tämä toisi 800 miljoonaa euroa lisää alalle ja noin 7000 työpaikkaa. Ministerin tavoite on ihanteellinen, mutta kotimaanmatkailu on yhä monelle liian hintavaa ja vaivalloista. Tarvitsisimme enemmän tarjonnan määrää sekä laatua.

 

Olemme ystäväni kanssa ottaneet tavaksi matkustella aina kesäisin jossain päin Suomea. Tutuksi ovat tulleet muun muassa Koli ja tunturi-Lappi. Matkustaminen on kuitenkin osasten liimaamista yhteen, sillä se edellyttää monia valmisteluita, kuten autojen vuokraamista ja majapaikkojen varaamista. Pienistä osista muodostuu melkoinen hintalappu. Matkustamisen vaivalloisuus nostaa kynnystä lähteä.

 

Matkatoimistot iskevät kultasuoneen, mikäli ne kuroisivat yhteen liikkumista, majoittumista, ruokailua ja elämyksiä tarjoavat palvelut. Miltä kuulostaisi tarjous esimerkiksi Turun saariston rengastiestä vuokra-autolla, kahdella majoitusyöllä ja pääsylipuilla reitin varrella oleviin museoihin? Kumppanusten ja lapsiperheiden olisi huomattavasti vaivattomampaa liikkua, mikäli kaiken matkaan sisältyvän saisi samassa paketissa. Tarjonnan myötä kasvava kotimaanmatkailu lisäisi kilpailua ja painaisi lopulta hintojakin kohtuullisempaan suuntaan.

 

Suomi on tavattoman monipuolinen ja uskomattoman kaunis. Tie- ja joukkoliikenneyhteydet ovat varsin kattavat, tapahtumatarjonnan kirjo on laaja, keskeiset palvelut toimivat, ja turvallisuus on huippuluokkaa. Kotimaassa kannattaa matkailla. Puitteet ovat erinomaiset, toteuttaminen vain on vaivalloista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Keskustan hallitsemista pikkukylistä ja pikkukaupungeista ei parhaalla tahdollaankaan saa sanotuksi, että "Suomi on tavattoman monipuolinen ja uskomattoman kaunis."

Käyttäjän JarnoPelkonen1 kuva
Jarno Pelkonen

Kommenttini aiemmasta samaisesta liittyvästä puheenvuorosta :

"Aihe liippaa hyvin läheltä sitäkin miksi suomalaisia on vaikea edes saada muuttamaan työpaikkojen perässä täällä kotimaassa.
Suomi on monella mittarilla hyvin epähoukutteleva maa jopa omille kansalaisilleen.
Ymmärrän hyvinkin miksi ,jos oma koti on tärkeä turvapaikka ja siihen on panostettu sekä tuttu ympäristö, palvelut ja kaikki ne muut inhimilliset puolet ja toisekseen ei kaikilla ole ensinnäkään varaa tai mahdollisuutta tutustua etukäteen muille seuduille, saati matkustella . Sekin nostaa kynnystä.

Pienituloisten ja työttömien pelivara on leikattu ja vastineeksi "annettu" 9€ päivä orjatöitä ja Sipiliän kilpailukyykkyä"

Käyttäjän JaakkoLehtonen kuva
Jaakko Lehtonen

Kotimaanmatkailu on noin 70% Suomessa tapahtuvasta matkailusta, eli suurempaa kuin ulkomaalaisten reissailu maassamme, olkoonkin, että ulkomaalaisten osuus hiljalleen kasvaa.
On varmasti edelleen ihmisiä, jotka haluavat ostaa pakettimatkan, jopa kotimaahan, jos sellaisia olisi, kuten kirjoittaja ehdottaa. Mutta mikään kultasuoni ei idea olisi. Tänä päivänä monet ihmiset haluavat koota matkansa palat itse, vertailla eri vaihtoehtoja, hintoja, kuluttaja-arvioita ym. Ulkomaille matkustettaessakin yhä useampi haluaa niin ikään koota matkansa itse netissä, eikä tyytyä valmismatkaan. Olen yli kuusikymppinen, enkä ole vuosikymmeniin ollut valmismatkalla ulkomailla.
Etenkin nuorempi väki kehittelee matkaa myös matkan aikana. Ei haluta olla jumissa etukäteen ostettuihin lippuihin ja varattuihin hotelleihin tms.Mennään fiilisten, säiden, kavereiden suositusten ym tekijöiden tahdissa.
Kotimaanmatkailu on aika kallista, vaikka tietysti eri hintaryhmiä on saatavilla. Mutta edullisen vaihtoehdon valinnan myötä usein kärsii laatukin. Ihan pelkän - sinänsä kiitettävän - aatteen takia tuskin kovinkaan moni päätyy matkaan kotimaassa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Suomi on liian kallis matkailumaa. Kiitos Sipilä.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuokin on eittämättä Keskustan hallitsemien pikkukylien ja pikkukaupunkien syytä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Ehdottomasti tehokkain keino kotimaan matkailun edistämiseksi olisi Oy Suomi Ab:n lomien siirtäminen heinäkuulta elokuulle. Mehän olemme EU-maa ja riippuvaisia eurooppalaisten lomista. Meillä koulut alkavat elokuun puolivälissä eli parhaaseen loma-aikaan. Silloin kotimaan matkailu hiljenee - eikä Suomi voi enää ottaa vastaan ulkomaalaisiakaan.
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239183...

Käyttäjän JarkkoMoilanen kuva
Jarkko Moilanen

Vaivattomuuden parantamiseen on jo tartuttu VAMOS! -alustan aloittamisella. http://vamosapi.com/ Alusta on vasta alussa, mutta etenee. Tuloksena on kuluttajan kannalta MaaS palvelu joka on buustattu palveluilla, joita Lapissa riittää. Yhdellä tilauksella (ja maksulla) paketoidaan lentomatkat, junamatkat, auton vuokraus (myös autonjakopalvelu käytössä), hotelli/mökki, tapahtumat tai mitä nyt lomailija haluaakaan. Ratkaisu on rajat ylitävä; mukana on naapurimaat. Alustan tarjonta on luonnollisesti tarjolla myös ulkomaisille matkanjärjestäjille rajapintoja pitkin. Yksi syy alustan tekemiseen onkin Aasiasta Lappiin suuntautuvan matkailun lisääminen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Oikein tervetullut suositus niin kansantalouden kuin ympäristönkin kannalta. Ensi viikolla olen melontareissulla jossain päin Itä-Lappia. Kotimaan matkailun etuna onkin juuri se, että siinä voi hyvin käyttää pääosin omaa kalustoaan, eikä sitä tarvitse aina erikseen vuokrata tai varailla. Kuuden hengen melontareissustamme hyötyy jokunen huoltoasema matkan varrella ja yksi ruokakauppa Kemijärvellä. Pari satkua meni jo Varustelekalle junnun vaatettamisessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset