Antti Siika-aho

Vapaavuoren melu on onttoa

Jan Vapaavuorella riittää sanottavaa. Kriittiset ulostulot seuraavat toistaan. Li Andersson on osuvasti puhunut ”oppositiopuolue Jan Vapaavuoresta”. Pormestarikausi on alkanut ankaralla haukkumisella: hanke toisensa perään on saanut murskatuomion, etenkin pormestarin oman puolueen tukema maakuntauudistus. Tällä viikolla Vapaavuori ehti ennustamaan, että maakuntavaaleja ei tule tammikuussa. Melu on kovaa, mutta perustelut jäävät ontoiksi.

 

Helsingin kehittäminen näyttää olevan ainoa asia, josta Vapaavuorella ei riitä juurikaan sanottavaa. Vapaavuoren avaukset Helsingin asuntopulan korjaamiseksi, koulutuksen parantamiseksi tai eriarvoisuuden torjumiseksi antavat odottaa itseään. Asuinalueiden eriytymisen ehkäisemisen osalta olemme kuulleet terveitä päänavauksia muun muassa varapormestari Anni Sinnemäeltä, viimeksi jokin aika sitten Helsingin Sanomien haastattelussa.

 

Vapaavuoren pormestarikauden alku ei lupaa hyvää, mutta aikaa on vielä. Helsingillä on kaikki valta esimerkiksi omaan asuntopolitiikkaansa. Mitä aidosti uusia ratkaisuja Vapaavuori esittää asuntopulaan ja asumisen kalleuteen? Kyseessä on kuitenkin Helsingin suurin ongelma.

 

Epämääräinen räksyttäminen on yksi poliittinen strategia muiden joukossa. Harmi vain, että me helsinkiläiset joudumme siihen osallisiksi. Helsingin ei tulisi olla yhden miehen poliittinen astinlauta tai oman puolueen sisäisten kahinoiden äänitorvi. Tulisiko pormestarin roolista käydä vielä pelisääntökeskustelua?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoMki-Petj kuva
Jaakko Mäki-Petäjä

Täyttä asiaa! Itseäni ainakin kummastuttaisi, jos Kannuksen kaupunginjohtalla ei olisi julkisuudessa muuta tekemistä kuin kommentoida valtakunnanpolitiikkaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin no, eiköhän Vapaavuoren innostus kommentoida maakuntauudistusta lopu samalla hetkellä, kun luovutaan verotulojen tasausjärjestelmästä.

Sinänsä huvittavaa, että helsinkiläistä blogistia nyppii se, että Vapaavuori arvostelee loppujen lopuksi juuri helsinkiläisille kalliiksi käyvää maakuntauudistusta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Vapaavuorella, kuten monella muullakin kaupunkin pormestarilla ja kaupunkinjohtajalla on syynsä arvostella maakuntauudistusta, sen tarkoitushan on siirtää mm. hesalaisten, turkulaisten, tamperelaisten verovaroja "kepulandiaan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kukaan ei kuitenkaan valita sitä, että kantakaupungin verovaroja siirretään Jakomäkeen. Jostain kumman syystä kansalaisen yhdenvertaisuus ja oikeushyvinvointiyhteiskunnan palveluihin ei näytäkuuluvan meille "kepulandian" asukkaille, koskapa tienaamme vähemmän kuin keskivertohesalainen.

Käyttäjän JaakkoMki-Petj kuva
Jaakko Mäki-Petäjä

Ihmisten rahoja ne ovat ja ihmisten palveluiden rahoittamiseen niitä käytettäisiin. Kaupunkien byrokraattien ja "pormestareiden" elättäminen ei ole verotuksen itsetarkoitus eivätkä Vapaavuoren kaltaiset hallintobyrokraatit myöskään ihmisten rahoja omista.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Niinhän ne ovat ihmisten rahoja.Ovathan kaupunkilaisetkin ihmisiä. Kaupunkilaisten veronmaksajien rahat ovat kaupunkilaisten rahoja jne. Vapaavuori pitää niistä huolta. Niin kuin täytyykin johtajan toimia.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Vapaavuoren pormestarikauden alku lupaa hyvää, mutta aikaa on valitettavasti vielä. Kokoomuksella ei liene valtuuksia panna miestä ruotuun ja estää häntä ajattelemasta omilla aivoillaan, kuten se (ja muut puolueet) tekee poliitikoilleen.

Päivänpolitiikasta ulostautuneita tarvitaan virkatehtäviin, sellaisia joita ei ryhmäkuri enää tyhmennä.

Parhaita virkamiespomoja ovat kuitenkin ne joita puoluepolitiikka ei ole saastuttanut.

Käyttäjän EsaKivivuori kuva
Esa Kivivuori

Kaikki edellämainittu saattaa (tai sitten ei) pitää paikkaansa.

Mutta muistaakseni hän on ainakin yhdessä asiassa tehnyt miehen työn, eli hän EI ollut Malmin lentokentän tuhoamisen kannattaja virkaan hakiessaan / tullessaan vain poliittisia irtopisteitä saadakseen.

Toki 16.3 2017 Malmia koskettava lausunto oli ympäripyöreä ja varmasti isot rakentajat hengittävät niskaan päästääkseen jälleen touhuamaan kuten Keilanimessä Espoossa ikään. Jälki on yleennsä karseaa ja yhteensä kaikille noille hankkeille on se, etteivät päättäneet oikeastaan tienneet mitä loppupeleissä päättivätkään.

Niin nytkin. Faktat kun uusiutuvat samaa tahtia kuin RIA Novostin uutiset ikään.

Pertti Salminen

Ontto on käypäinen ilmaus, mutta myös termi tyypillistä porvarillista huutoa sopii hyvin. Esimerkiksi Suomi24 -palstoilla moni kirjoittaja on kuin ilmetty Vapaavuori. Keskeinen "idea" tässä ontossa ääntelyssä näyttää olevan se, etteivät verorahat saisi mennä missään tapauksessa maakuntiin. Porvareilla on käsitys, että verorahat ovat heidän omiaan.

Näyttää myös siltä, että naama punaisena huutaminen on tarttuvaa laatua oleva ilmiö.

Toimituksen poiminnat