Antti Siika-aho Kepulainen Kalliosta

Helsingin tuettava Venäjän seksuaalivähemmistöjä

Helsingissä käynnistyy tänään seksuaalivähemmistöjen pride -viikko, joka huipentuu tulevana lauantaina perinteiseen kulkueeseen. Kaupunki tukee tapahtumaa näyttävästi muun muassa liputtamalla ja mainostamalla. Helsingin pridea varjostaa kuitenkin se tosiasia, että samaan aikaan muutaman sadan kilometrin päässä Venäjällä seksuaalivähemmistöt elävät ahdingossa. Viimeistään nyt Helsingin tulisi ottaa aktiivinen rooli naapurimaan vähemmistöjen tukemisessa. Helsingin tulee näyttää esimerkkiä, olemmehan vapautta ja vastuuta korostava pohjoismainen pääkaupunki.

 

Joitain vuosia sitten demareiden ja vihreiden valtuutetut laativat aloitteen, jossa vaadittiin Helsingin kaupunkia irtisanomaan ystävyyskaupunkisuhteet Pietariin. Aloitteen taustalla olivat Milanon ja Atlantan esimerkit: nämä olivat katkaiseen suhteensa Pietariin surullisenkuuluisan homopropagandalain vuoksi. Aloite sai tuolloin runsaasti huomiota, vaikka se oli luonteeltaan lyhytnäköinen ja naivi. Valtuutetut halusivat läksyttää eristämällä, vaikka pitäisi toimia juuri päinvastoin.

 

Helsingillä on toimivat suhteet keskeisiin venäläiskaupunkeihin Moskovaan ja Pietariin. Kaupunkien eri hallinnonalojen edustajat tapaavat toisiaan säännöllisesti. Ihmisoikeuskysymykset tulisi nostaa osaksi noita kanssakäymisiä. Helsingin tulisi muistuttaa säännöllisesti, että myös ihmisoikeuksien parantaminen- ja turvaaminen ovat yhteistyön kehittämisen avaimia. Tulisiko laatia päätös, joka velvoittaa ihmisoikeuskysymyksien esiin nostamiseen jokaisessa kaupunkien välisessä tapaamisessa?

 

Venäjän uusvanhoilliset voimat kurittavat seksuaalivähemmistöjä yhä rankemmin. Nuo voimat saavat mellastaa rauhassa, kun sormea heristetään selin. Vanhoillisia tahoja ei kiinnosta, vaikka kaikki maailman kaupungit katkaisisivat ystävyyssuhteensa venäläiskaupunkeihin. Venäjä tuskin ryhtyy katkaisemaan suhteitaan maailman suurkaupunkeihin, vaikka jälkimmäiset nostaisivatkin esiin vaiettuja aiheita. Aktiiviseen dialogiin tulee pyrkiä, vaikka se tuntuisikin vaikealta ja vaikka toinen osapuoli haraisikin vastaan. Mitä jää jäljelle, ellemme edes koeta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat