Antti Siika-aho Kepulainen Kalliosta

Vapaavuoren tulisi nähdä kaupungin rajojen yli

Helsingin uunituoreen pormestarin Jan Vapaavuoren mielestä tuleva maakuntauudistus on susi, eikä vahvista Helsinkiä (IL 7.6.). Kokoomuspormestari pyörittää jälleen kulunutta leyä. Vapaavuori ei halua päästää irti Helsinkiä ja muuta maata vastakkain asettavasta nollasumma-ajattelusta. Toisin kuin Vapaavuori väittää, maakuntauudistus edesauttaa tosiasiassa myös Helsinkiä ja koko kaupunkiseutua.

 

Helsinkiä johtaneet puolueet ovat jättäneet kaupungin elinvoiman kehittämisen puolitiehen. Olemme jääneet muiden pohjoismaisten pääkaupunkien varjoon. Tuloerot ovat isot, asuminen on järkyttävän kallista, elinkeinopolitiikka polkee paikallaan. Kaupungin suurimmalta puolueelta kokoomukselta puuttuu rohkeus uudistaa.

 

Maakuntauudistus tarjoaa Helsingille, pääkaupunkiseudulle ja koko Uudellemaalle valtavan elinvoimaruiskeen. Tulevaisuuden suuret hankkeet ja kansainvälisen profiilin nostaminen edellyttävät koko Uudenmaan alueen yhteisen vision luomista. Maakuntauudistuksen myötä keinotekoiset rajat hämärtyvät, menestyminen riippuu kyvystä tehdä yhdessä. Vain koko alueen yhteistyöllä Helsingissäkin voidaan tarjota asukkaille tolkun hintaista asumista, uusia työpaikkoja ja kasvua yleensä.

 

Pormestari Vapaavuoren ainoa kaupunkipoliittinen visio perustuu vastakkainasettelulle. Ikävä kyllä, Vapaavuoren horisontti ulottuu vain Helsingin kaupungin rajoille. Nyt olisi jo korkea aika visioida uutta ja kestävää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän VilleHurmalainen kuva
Ville Hurmalainen

Aivan totta, Vapaavuori on käsittämätön valittaja. On useita lausuntoja esittänyt, miten "muutos on pahasta" - mutta ei hän ole kertonut
a) mikä häntä oikeasti pelottaa ja
b) miten sitten kehittämistä pitäisi tehdä.

Tosiasiassa koko Uusimaa on yhtä suurta talousaluetta, jossa ihmiset ja palvelut kulkevat sujuvasti rajojen ylise. Tai kulkisivat, jos kaupungit tekisivät yhteistyötä. Nyt esimerkiksi minun kotikaupunki Helsinki haluaa tehdä maksimaalisen määrän kiusaa naapurikaupungeille kaavoittamalla sisääntuloväylät "kaupunkibulevardeiksi" - jopa hävittämällä kaupungin puistoja. Käsittämätöntä nurkkakuntaisuutta ja ekologisesti kestämätöntä puuhaa luoda lisää saastuttavia ruuhkapesäkkeitä. Ei mitään kokonaisajattelua.

Tai miten Helsingin käsittätön into kaavoittaa Malmin lentokenttä asunnoille alueelle, jossa maapohja on vanhaa suota, etenee - vaikka todellisuudessa ympäryskunnilla olisi maata vaikka kuinka paljon. Mikä pakko on siirtää jokainen uusimaalainen Helsingin rajojen sisälle? Keskitysleirimeininkiä, kerta kaikkiaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset