Antti Siika-aho Kepulainen Kalliosta

Tolkun hintainen koti omassa kotikaupungissa

Asuminen on näiden kuntavaalien kuuma peruna. Näin pitää ollakin, sillä asuntojen saatavuus on heikkoa ja hinnat karkaavat vauhdilla ylöspäin. Opiskelijoita ja nuoria aikuisia magneetin lailla vetävässä kaupungissa asumisen hinta lyö kasvoille. Korkeat vuokrat kasvattavat asumistuen menoja huomattavasti. Tämän maksaa yhteiskunta, voitot korjataan muihin taskuihin.

 

Asumisen tukemisen painopistettä tulisi siirtää asuntotuotannon tukemiseen. Se helpottaa tolkun hintaisten asuntojen tuottamista markkinoille. Helsingissä tarvitaan voimakasta opiskelija-asuntojen lisärakentamista. Mitä enemmän opiskelija-asuntoja, sitä enemmän vapautuu asuntoja esimerkiksi työssäkäyville. Niin ikään tarvitaan lisää asumisoikeusasumista, sillä se edesauttaa muun muassa ikäihmisten aidosti edullisempaa ja laadukkaampa elämistä.

 

Helsingissä on pian ratkaistava, miten turvataan erilaisten elämäntilanteiden mukainen asuminen jatkuvasti kasvavassa kaupunginssa. Nykyinen yhtälö on kestämätön ja se on seurausta kaupungin valtapuolueiden epäonnistuneesta politiikasta. Malmin lentokenttä ja Keskuspuisto halutaan runnella, mutta parkkipaikkavaltamerien tilalle ei olla haluttu rakentaa asuntoja.

 

Kuntavaaleissa kysytään, onko meillä varaa asua omassa kotikaupungissa. Vaihtoehdottomuutta peräänkuuluttavan propagandan tulokset on jo nähty. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Pohjois-Koreassa valtio kustantaa asunnot kansalle. Kapitalistimaissa kuten Suomessa markkinat määräävät hinnan.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Paljon markkinoita olisi semmoisille 20 kiloeuron asunnoille. Se voisi olla pinottava työmaaparakki, jossa vessa on yhteinen (suihkutilat, vessa, ehkä saunakin yhdessä moduulissa siirrettävän jätesäiliön päällä, molemmat standardikonttikokoa).

Asuntoparakit kasattaisiin mukavaksi pinoksi sellaisen tien varrelle, josta on julkiset yhteydet. Tontille ei tarvitsisi vetää viemäriä eikä vesijohtoa, vesi voitaisiin tuoda omassa jäähdytetyssä säiliössään vaikka kerran kuussa.

Asumisen hinta voisi olla esim. 200 €/kk, ja kontin voisi ostaa halutessaan omaksi. Jos on mukaan lähtijöitä, niin voisin alkaa yrittäjäksi tässä. Onkohan mitään semmoista ihmistarhauslainsäädäntöä, joka olisi tällaisen asumismuodon tiellä?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset