Antti Siika-aho Kepulainen Kalliosta

Työnvälityksen pitää toimia kunnolla

Pari päivää sitten iloittiin Uudenmaan työnvälitystilastoista. Näytti siltä, että hallituksen päätös palkata lisää työnhakijoiden määräaikaiskartoittajia oli johtanut yhä useamman työllistymiseen. Ilo jäi lyhytaikaiseksi, sillä jo eilen Ilta-Sanomat paljasti tilaston olevan harhaanjohtava. Avoimille markkinoille työllistyneiden määrä ei ollut kasvanut oikeastaan lainkaan. Tapaus alleviivaa hyvin työnvälityksessä pitkään jatkunutta pysähtyneisyyden tilaa. TE-toimistojen rooli on puolivahingossa muuttunut työnvälittäjästä työttömyysturvan ensihoitajaksi. On pidettävä huoli, että maakuntauudistuksen myötä uudistuvat työnvälityspalvelut rakennetaan aidosti palvelemaan työnhakijoita.

 

Edelliset hallitukset vähensivät määrätietoisesti työvoimahallinnon asiakaspalvelijoiden määrää. Kasvokkain tapahtuva palvelu ajettiin alas, moni syrjäytymisvaarassa ollut putosi oikeasti pitkäaikaistyöttömyyden syvään kuiluun. Käytännön esimerkki ovat surullisen kuuluisat työtarjoukset, jotka tunnettiin työhönosoituksina, kunnes silloinen vihreä työministeri Anni Sinnemäki keksi niille kauniimman nimen. TE-toimistojen osaavat virkailijat tekevät nyt työtään valtavien paineiden alaisina.

 

Suomeen syntyy maakuntauudistuksen myötä uudet kasvupalvelujen nimellä kulkevat työvoimapalvelut, jotka korvaavat TE-toimistot. Kyseessä on pitkästä aikaa ensimmäinen vakava yritys uudistaa työnvälitystä työnhakijan parhaaksi. Pääkaupunkiseudulla työvoimapalveluiden on toimittava moitteetta, sillä täällä tiettyjen työnhakijoiden syrjäytymisen riski on muuta maata huomattavasti suurempi. Voimme vain arvailla, kuinka moni nuori tai maahanmuuttaja on joutunut kärsimään nahoissaan palveluista, jotka ovat palveluita vain nimellisesti. Sitä, kuinka paljon työvoimapalveluiden heikko nykytila on hidastanut pääkaupunkiseudun kasvua, ei uskalla edes pohtia. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Metka juttu?
-Odottiko yritykset niin kauan että SOS-hallitus tekee lait jotka pakottaa ottamaan työtä työttömyysturvaa vastaan ?
0 euron palkalla?
Vai miten on mahdollista ettei yli ½miljoonalle ole löytynyt palkallista työtä -10-17 vieläkään?

Jos tilastoja siivotaan aktiivitoimilla jo yli 7 000 enemmän kuin -15
Tai ansiosidonnaisella päivärahalla pakotetaan yrittäjäksi,karenssin ja tuen leikkauksen uhalla.
Niin Yrityksetkö tuosta hyötyy vai me veronmaksajat jotka maksamme nuo Kelasta sosiaaliturvana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset