Antti Siika-aho

Työnvälitystä työnhakijan ehdoilla

Hallitus kaavailee lakkauttavansa TE-toimistot tulevan maakuntauudistuksen yhteydessä. Työnvälityksen jättiremontti on tervetullut juttu, sillä nykyisellään homma ei toimi. On pidettävä huoli, että uudistus toteutetaan huolella ja harkiten. Oleellista on, että työtä välitetään ja työttömyyttä hoidetaan työnhakijan ehdoilla. 

 

Työskentelin opintojen jälkeen kaksi vuotta työ- ja elinkeinopalveluissa. Työ oli herättävä kokemus suomalaisen työvoimapolitiikan arkeen. Kahden vuoden aikana tutuiksi tulivat muun muassa riittämättömät voimavarat, poukkoilevat linjaukset, tilastojen kaunistelu, ministeriöstä käsin ohjeistettu asiakkaiden narraaminen ja 2000-luvun alun tasolle jämähtäneet sähköiset asiointipalvelut.

 

Tuon kaiken sain kokea yhdessä lukuisten osaavien ja välittävien virkailjoiden kanssa. He työskentelevät valtavien paineiden alla. Virkailijat ovat saaneet asiakkaidensa kanssa tuta arjen työvoimapolitiikan nahoissaan. Työn määrä on lisääntynyt samalla, kun henkilöresursseja on määrätietoisesti vähennetty.

 

TE-toimistojen rooli on puolivahingossa muuttunut työnvälittäjästä työttömyysturvan ensihoitajaksi. Toimistot käyttävät ison osan kutistuvista resursseistaan niiden asiakasryhmien palvelemiseen, jotka työllistyvät muutenkin omatoimisesti. 

 

Edellä mainitsemani kokemukset ovat seurausta pitkään jatkuneesta pysähtyneisyyden tilasta. Edelliset hallitukset eivät kyenneet uudistamaan työnvälityspalveluita, saati muuttamaan työvoimapolitiikan suuntaa. Taantumaan ja työttömyyteen vastattiin tehottomilla tempuilla, kuten työtarjoustehtailulla. Kasvokkain tapahtuva palvelu ajettiin alas, mutta korvaajaksi kaavailtuja sähköisiä asiointipalveluja ei ole uudistettu käyttäjiensä näköisiksi. Tästä kaikesta poliittista osavastuuta kantavat esimerkiksi hallituksissa työministerin salkkua kantaneet vihreät ja sosialidemokraatit. 

 

Nyt valmistelussa oleva työnvälityspalveluiden jättiremontti on pitkästä aikaa ensimmäinen vakava yritys uudistaa työnvälitystä. Sillä ei ole väliä, kuka auttaa työtä ja tekijää löytämään toisensa, vaan sillä, että homma toimisi. On pidettävä huoli siitä, että uudistusta valmistellaan hyvin ja selkein sävelin. Markkinavoimat yksin eivät voi taata alueellisesti ja asiakkaan kannalta yhdenvertaista palvelua.

 

Työvoimapalveluiden viranomaistyö ei ole katoamassa minnekään. Esimerkiksi vaikeasti työllistyvät ja erityisryhmät tarvitsevat edelleen tuekseen pätevää ja monialaista palvelua. Tärkeintä on, että viranomaistyöllä voidaan tulevaisuudessakin keskittyä ehkäisemään vaikeasta työttömyydestä aiheutuvia sosiaalisia ongelmia. Niitä kun ei pelkällä rahalla voi ratkaista. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Esimerkiksi Helsingissä oli vuosituhannen vaihteessa vielä paljon työvoimavirkailijoita asiakaspalvelussa. Nyt niitä on toimistoissa muutama. Työmäärä on kuitenkin sama. Palkkaus on huono, ihmettelin työvoimavirkailijoiden palkkausta, kun näin viraston työpaikkailmoituksen. Kuka sillä työmäärällä raataa niin huonolla palkalla?

Pekka Iiskonmaki

#1
Ei ne raadakkaan. Ihan normihommaa vaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hienoa kuulla ex-sisäpiiriläisen kommentteja työllisyydenhoidosta!

--

Ideologiset esteet ovat työttömyyden hoidon pahin este: työttömät mielletään edelleen työhaluttomiksi vailla omaa tahtoa oleviksi objekteiksi. Työkkärin nykyinen tehtävä onkin siis kontrollointi ja näennäisaktivoiti.

Oma ratkaisuni: varsinainen työnvälitys yksityistetään ja työkkärille jää pelkät tukitoiminnot. Lisäksi koko työvoima kirjataan kansalliseen työvoimarekisteriin ajantasaisine koulutustietoineen yksityisvälittäjien hyödynnettäväksi.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Puolustukseksi, ei ole työpaikkoja ei ole resursseja ja näistä lähtökohdista perustellaan ettei homma toimi. Ei edes yksityiset pysty toimimaan näistä lähtökohdista.

vastaan: valtion virastot on tehottomia toimissaan, usein viraston johtaja on poliittinen valinta joka ennen politiikan uraansa on ollut esim. maailman tason urheilija tai muu julkkis ja 0 kokemuksella alalta laitetaan "johtamaan".

Järjestelmä kaipaa remonttia ehdottomasti

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Yksi tärkein kysymys jää huomaamatta: Kuka näitä uusia työnvälittäjiä valvoo?

Vaikeasti työllistyvien tulevaisuus on nyt tämän asian silmissä hyvin epävarma.

Toimituksen poiminnat